Oorsprong

Het idee voor het spel Hakobal ontstond tijdens een gymles van docent Jaap Akkerhuis. Een les die hij in 1966 gaf aan prof. Kohnstammschool voor openbaar MAVO, in het kleine gymnastieklokaal van de openbare Theo Thijssenschool in Waddinxveen.

Jaap Akkerhuis was destijds leraar lichamelijke opvoeding op een middelbare school en een aantal basisscholen. Omdat bij Handbal het spel zich vaak voor een doel afspeelt en bij  Korfbal het maken van een doelpunt voor leerlingen erg lastig is, maakte Jaap Akkerhuis een nieuw spel dat elementen van beide sporten combineert.

Het spel Hakobal werd als snel op meerdere scholen in Waddinxveen gespeeld. Inclusief een jaarlijks toernooi tussen alle scholen. Hakobal kreeg eind jaren zestig ook de nodige aandacht van de landelijke pers. Het spel verspreidde zich ook naar andere delen van het land.

In het onderstaande krantenartikel uit eind jaren zeventig, toen het spel zo’n 10 jaar gespeeld werd, schreef Jaap Akkerhuis zelf op hoe hij op het spel kwam en hoe het zich in de eerste jaren ontwikkeld heeft.

kranten artikel over oorsprong Hakobal

 

 

Advertentie